Joekedoe!

Joekedoe!

Bij deze een aparte post gewijd aan Joekedoe, zoals ik beloofd had in een van mijn bijbeenposts. Ik ontdekte Joekedoe via mijn mama, die ook graag handwerkt. Er zijn ondertussen al 2 boeken of 20 Joekedoepatronen en Joke Decorte is de ontwerpster van deze leuke patronen .

(bron afbeeldingen: joekedoe.be)

Wat is er nu zo kenmerkend aan een Joekedoe? Op de officiële website vinden we volgende uitleg:

“Een joekedoe is een gehaakte creatie die voldoet aan enkele kenmerken: 

Elke joekedoe is gehaakt in één stuk, je hoeft dus niet veel te naaien. 

De basisvorm is gehaakt met maximum 100 gram garen.

Ze zijn veilig voor kinderen”

Zoals je op de foto’s kan zien, kijken we eigenlijk door de ogen van een kind en zien we de kenmerkende vorm van elk voorwerp terug zonder al te veel tierlantijntjes.

Er zijn een paar voor- en nadelen aan deze manier van werken, vind ik zelf. Het is vanzelfsprekend heel gemakkelijk dat je de knuffels niet meer in elkaar moet zetten omdat je ze in een stuk haakt; zo heb je minder frustraties bij het in elkaar zetten (of ben ik hier alleen in? 🙂 ) en ook minder risico op losse draadjes die eventueel losgetrokken kunnen worden door kleine kinderen (drie hoeraatjes voor kindvriendelijkheid!). Wat ik zelf een beetje nadelig vond, waren de volgende twee zaken:

  • Je zit na een tijdje met een grotere knuffel dan die je doorgaans gewoon bent op je schoot , wat je “wendbaarheid” tijdens het haken bemoeilijkt. Ik vond dit na een tijdje ook vermoeiend voor mijn polsen;
  • Je moet vaak “onlogisch” tellen. Wat bedoel ik hiermee? Doorgaans kom je in een amigurumipatroon een paar basisvormen tegen, waardoor je weet dat je bijvoorbeeld 2v moet haken en in de 3de v moet meerderen en dit pakweg 4 keer moet herhalen (ik zeg nu maar iets). Bij Joekedoe kan het zijn dat je 17 v haakt, dan vermeerdert gedurende twee of drie steken en dan nog eens 40 v moet haken. Telpatronen als deze zijn natuurlijk onvermijdelijk als je in een stuk haakt, maar ik vond dit soms een beetje onhandig werken.

Verder heb ik wel veel plezier gehad aan het haken van de twee Joekedoes die ik gemaakt hebt, namelijk de wolk en de walvis:

Beide maakte ik met Stylecraft Life DK; ik had dit garen nog liggen en vind dat wel aangenaam werken, zeker voor babycadeaus. In de Joekedoeboeken wordt er vaak Scheepjes Stonewashed gebruikt. In de wolk stak ook nog een muziekdoosje, de video daarvan staat op mijn Facebookpagina.

Mijn mama, die toch ook wel een eervolle vermelding verdient, maakte de dino en de olifant. Zoals je kan zien, gebruikte zij wel stonewashed. De foto’s hieronder leende ik even van haar Facebookpagina:

Er is ook een Facebookgroep van Joekedoe, meer info daarover kan je vinden op hun officiële website!

Zijn er hier mensen die al een Joekedoepatroon gemaakt hebben? Post je resultaten gerust in de comments! 🙂

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s